És most szóljunk kicsit részletesebben a két világbajnoknőről.

Lena Susunova a kötelező gyakorlatok után az egyéni összetett versenyben a 17. helyen állt. Okszana Omeljancsik az összetett verseny döntője előtt a hatodik volt. S azon az emlékezetes estén, a szabadon választott gyakorlatok után mindkettőjüknek egyenlő pontszáma lett. A legtöbb. Hihetetlen, de tény.

Az állhatatos, nyugodt Viktor Gavricsenkov, Lena edzője számára hatalmas meglepetés volt mindez: “Nem hiszek a csodákban, itt azonban valódi csoda történt. Úgy tűnik, még nem ismerem elég jól tanítványomat. Váratlanul ért, hogy rontott a felemás korláton, ám ezt követően ragyogóan és pontosan versenyzett!"

Lena csendes lány. Bélyegeket és gyufacímkéket gyűjt. Jól tanul az iskolában, különösen a biológiát és a matekot kedveli. Önmagáról kicsit ironikusan beszél: “Valószínűleg nem vagyok túl érdekes az újságírók számára, nem énekelek, nem táncolok, nem rajzolok. Sőt, mintha a bélyeggyűjtést is elhanyagoltam volna mostanában. De szeretem a tornát, s ez, gondolom, mindent elárul."

Okszana Omeljancsik egészen más típus. Vidám, mosolygós, a dobogón színésznő, aki tudja, hogy a közönségnek tetszik, amint mosolyog. Tatjana Perszkaja edző mindegyre ezt sugalmazta neki: “Ne félj semmitől, ne kíméld magad." Nem izgult Okszana miatt, mert a fürge, talpraesett Okszana képtelen meglenni kockázat és játékszenvedély nélkül. Nyílt jellemű, jó kislány. Szeme csillog, mint a topáz. Otthon ő az első, ha segíteni kell, szívesen foglalkozik öccsével és húgával is.

Megkértem Okszanát, hogy jegyzetfüzetembe írja le az egyik versét.

- Lehet valami tréfás négysoros?

- Természetesen.

Nyelvét ajkai közé szorítva Okszana ezt írta:

Megmondom őszintén, / Aminél jobb nem is lehet, / Hogy mire gondolok én? A sport mindenek felett!

Gymnastics>Biography> Omeljanchik>Shushunova>Article